Social Science

English

सामाजिक विज्ञान

 

प्रमुख क्षेत्र

  • गेहूँ एवं जौ उत्पादन प्रौद्योगिकियों का हस्तांतरण एवं प्रभाव का मूल्यांकन।
  • विभिन्न विस्तार गतिविधियों के माध्यम से प्रौद्योगिकियों का प्रसार एवं विस्तार करना।
  • किसानों को आधुनिक प्रौद्योगिकियों के प्रति जागरूक करने के लिए कार्यशालाएँ, संगोष्ठियाँ, किसान दिवस एवं प्रक्षेत्र दिवस आदि का आयोजन।
  • जलवायु स्मार्ट कृषि पद्धतियों एवं प्रौद्योगिकियों को अपनाने में चुनौतियों एवं सम्भावनाओं की समीक्षा करना।
  • गेहूँ एवं जौ की उत्पादकता और कृषि ज्ञान के अंतर को कम करना।
  • घरेलू उत्पाद बनाने के लिए कौशल विकास एवं उद्यमिता के माध्यम से महिलाओं को सशक्त बनाना।
  • विभिन्न हितधारकों का ज्ञानवर्धन एवं कौशल विकास प्रशिक्षण आदि के माध्यम से सशक्तिकरण।
  • विभिन्न सोशल मीडिया के माध्यमों से सभी हितधारकों को कृषि परामर्श जैसी सुविधाएँ उपलब्ध कराना।
  • किसानों एवं अन्य हितधारकों की सुगमता के लिए कृषि साहित्य का स्थानीय भाषा में प्रकाशन।
  • उत्तर पूर्वी पहाड़ी क्षेत्र के आदिवासी एवं अनुसूचित जाति के किसानों के कौशल विकास एवं उद्यमता के सशक्तिकरण के लिए विभिन्न प्रशिक्षण, प्रदर्शन एवं जागरूकता कार्यक्रमों का आयोजन करना।
  • मृदा स्वास्थ्य, फसल अवशेष प्रबंधन, ड्रोन प्रौद्योगिकी एवं प्राकृतिक खेती जैसी आधुनिक कृषि की विधाओं के प्रति विस्तार गतिविधियों के माध्यम से किसानों को जागरूक करना।
  • किसानों के खेतों में जलवायु अनुकूल एवं जैव-संवर्धित किस्मों को बढ़ावा देना।

मुख्य अनुसंधान कार्य 

  • उत्तर भारत में शून्य जुताई आधारित धान-गेहूँ प्रणाली का अध्ययन।
  • किसानों के खेतों में संस्थान की गेहूँ एवं जौ उत्पादन प्रौद्योगिकियों के प्रचार एवं प्रसार का मूल्यांकन।
  • “भारत में शिक्षा विस्तार एवं विकास कार्यक्रमों के माध्यम से आादिवासी जनजातियों की सामाजिक, आर्थिक एवं आजीविका की स्थिति में सुधार” पर आदिवासी उप-परियोजना (टीएसपी) का संचालन।
  • देश के प्रमुख गेहूँ उत्पादक राज्यों में जलवायु अनुकूल एवं जैव-संवर्धित गेहूँ की किस्मों का समूह प्रदर्शन।

अन्य सुविधाओं की उपलब्धता

  • किसान प्रशिक्षण केंद्र
  • एस. नागराजन हॉल
  • वी.एस. माथुर हॉल
  • गेहूँ और जौ संग्रहालय

Social Sciences

 

Thrust Areas

  • Evaluation, transfer and impact assessment of wheat and barley production technologies.
  • Upscaling and outscaling of technologies through various extension methods.
  • Organizing of workshops, seminars, farmers’ day and field days etc. for the benefits of different stakeholders.
  • Mapping of challenges on production of wheat and barley due to climate change and designing adaptation strategies for mitigation.
  • Bridging the yield gap in wheat and barley production and productivity.
  • Empowerment of women through entrepreneurship development on wheat and barley.
  • Skill upgradation of youth and women on product making.
  • Providing agriculture advisory services to stakeholders through various social media.
  • Publication of agricultural literature in local language for distribution among the farmers and other stakeholders.
  • Improving Socio-economic condition and ensuring better livelihood to Tribal and Schedule Caste farmers and farmers of North Eastern Hill regions by organizing trainings, awareness programmes, demonstrations and asset creation.
  • Addressing the recent issues such as soil health, crop residue management, drone technology, natural farming through different activities.
  • Promotion of climate resilient and bio-fortified varieties at farmers’ field.

 Ongoing Research

  • Farmers’ perspective on crop residue management in rice-wheat cropping system.
  • Promotion and impact evaluation of IIWBR Technologies at farmers’ fields.
  • Operation of Tribal-Sub-Plan (TSP) project on ‘Improving the Socio-economic condition and livelihood of tribes in India through extension education and development programmes’.
  • Cluster Demonstrations of Climate Resilient and Bio-fortified Wheat Varieties in major wheat growing states of the country.

Facilities Available

  • Farmers Training Center.
  • S. Nagarajan Hall
  • V.S. Mathur Hall
  • Wheat and Barley Museum
Scroll to Top